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Ben je een goede vuilnisman?
In deze training zoeken we niet naar de kaarten die je het beste kunt spelen, maar naar de kaarten die je ‘bij het afval’ zet als je niet kunt bekennen. 

Daarom zou je deze Training kunnen zien als een examen voor het certificaat ‘Vuilnisman’. Beantwoord de volgende vier vragen. Bij de bespreking zal blijken of je wordt verwacht op de diploma-uitreiking. 

Opgelet!

In deze Training staat het opruimen van de juiste kaarten centraal. Niet het tegenspel. Je opponenten spelen in enkele spellen niet op hun sterkst tegen. Dat laat ik ze vooral doen om het opruimprobleem zo helder mogelijk voor je te maken. Maar ook in de praktijk spelen je tegenstanders je vaak in de kaart. En ook dan is het zaak om daarvan optimaal te profiteren.

Spel 1

 V B 2

 4 3 2

 H 4 3 2

 4 3 2
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Je speelt 3. West valt aan met: A, 8 na voor dummy’s H.

Welke zuidkaart ruim je op: 3 of 5?

Spel 1  Overpeinzing

	 V B 2

 4 3 2

 H 4 3 2

 4 3 2
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Je speelt 3. West valt aan met: A, 8 na voor dummy’s H.

Welke zuidkaart ruim je op: 3 of 5?


Even over het bieden. Deze zuidspeler vond zijn hand nét een puntje te zwak om te beginnen met een doublet en daarna het noemen van zijn hartenkleur.

Met 3 vraagt hij daarom partner noord naar extra kracht. En daarop moet noord met zijn zes punten passen. Dat kan zuid ook vragen met 3, zijn tweede kleur. Met een plaatje in klaveren stijgt noords hand immers ook in waarde.
Het opruimwerk

Je telde natuurlijk eerst je dreigende verliesslagen. Ik ook. En omdat ik uiterst gemakzuchtig ben, doe ik dat altijd vanuit de hand met de meeste troefkaarten. 

Waarom? Omdat de hand met de meeste troeven meestal de minste  verliesslagen telt.

Ik tel (vanuit de zuidhand): 

· twee dreigende verliezers in schoppen;

· geen verliezer in de troefkleur - bij de eerste telling ga ik er namelijk van uit dat de ontbrekende kaarten normaal verdeeld zitten: 3-2 dus met vijf troeven bij OW.

· één zékere verliezer in ruiten (dankzij de uitkomst van A);
· twee verliezers in klaveren.
Dat zijn bij elkaar vijf verliezers. Om 3 te kunnen maken, is dat één verliezer te veel. Dat is een extra prikkel om te zoeken naar een list waarmee je een verliezer kunt voorkomen.

Overigens probeer je óók verliezers te voorkomen als je het contract al in je zak lijkt te hebben, want als de hele goegemeente een overslag noteert en jij niet, heb je ondanks je gemaakte contract evengoed een nul!

Spel 1  Wat ruim je op?

	 V B 2

 4 3 2

 H 4 3 2

 4 3 2
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Je speelt 3. West valt aan met: A, 8 na voor dummy’s H.

Welke zuidkaart ruim je op: 3 of 5?


Alleen met het opruimen van 5 stel je je contract veilig! 

Daarmee ruim je immers al meteen één van de dreigende twee klaverenverliezers op.
Hoor ik iemand denken dan die vierde klaveren óók goed kan zijn voor een extra klaverenslag? Namelijk als de ontbrekende klaveren 3-3 zitten. Dat klopt, maar … als je op H 3 opruimt, lever je daarmee een zekere schoppenslag in. Na het afgeven van de eerste twee schoppenslagen is dummy’s hoogste schoppenkaart onbereikbaar! Met de klaveren 4-2 (helaas de grootste kans, ga je dan kansloos de boot in.

Spel 2

 V B 10 2

 3 2

 A H 10
 H 4 3 2
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 A H 9 4

 5 4

 6 5 4 3
 A B 9 
Je speelt 4. West speelt achterelkaar A, H en V.

Oost speelt ook de derde slag harten bij.
Welke kaarten speel je in de derde hartenslag?
Spel 2  Overpeinzing

	 V B 10 2

 3 2

 A H 10
 H 4 3 2
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 A H 9 4

 5 4

 6 5 4 3

 A B 9 

Je speelt 4. West speelt achterelkaar A, H en V.

Oost speelt ook de derde slag harten bij.

Welke kaarten speel je in de derde hartenslag?


Het komt best regelmatig voor dat een tegenspeler een kleur speelt die je in beide handen niet hebt, de zogenaamde dubbele renonce. 
Daarmee geven de tegenspelers vaak een extra slag cadeau, en wat is vervelender voor hen dan dat je het cadeau afslaat? (
Maar soms kun je door het vele cadeaupapier het cadeau niet gemakkelijk vinden. 

Je kunt kiezen tussen troeven in dummy of in de hand. 

Naast de twee verliesslagen in harten dreigen nog:

· twee verliezers in ruiten, en 

· één in klaveren.

Deze drie dreigende verliezers moet je dus reduceren tot slechts één verliezer!

En west helpt jou door voor te spelen in jouw ‘dubbele renonce’.
Spel 2  In de opruiming

	 V B 10 2

 3 2

 A H 10

 H 4 3 2
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 A H 9 4

 5 4

 6 5 4 3

 A B 9 

Je speelt 4. West speelt achterelkaar A, H en V.

Oost speelt ook de derde slag harten bij.

Welke kaarten speel je in de derde hartenslag?


Door in dummy twee lage ruiten te troeven, voorkom je twee ruitenverliezers.

Ruim daarom onmiddellijk 10 op en troef in de hand!

Speel dan: 

· AH;

· 2 naar 9;

· 5 getroefd;

· 10 naar A;
· 6 getroefd (dummy’s troeven zijn nu op; oost of west heeft nog één troef);

· H;

· 2 naar B (voor de overslag)*

*In viertallen, of een parenwedstrijd met butlertelling, neem je geen risico: dan snijd je niet maar leg je meteen A. 

Spel 3 a





Spel 3 b
 3 2





 3 2

 4 3 2




 4 3 2

 A 2





 A 2

 A H V 5 3 2



 A H V 5 3 2
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 A 7 6 5 4




 A V 5 4

 A 7 6 5




 A V 6 5

 -





 4

 10 9 8 6




 10 9 8 6

Tegen jouw 3SA-contract komt west in spel a én b uit met H.

Hoe probeer je deze twee 3SA-contracten te maken?

Spel 3 a en b  Overpeinzing

	a





b
 3 2





 3 2

 4 3 2




 4 3 2

 A 2





 A 2

 A H V 5 3 2



 A H V 5 3 2
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 A 7 6 5 4




 A V 5 4

 A 7 6 5




 A V 6 5

 -





 4

 10 9 8 6




 10 9 8 6

Tegen jouw 3SA-contract komt west in spel a én b uit met H.

Hoe probeer je deze twee 3SA-contracten te maken?


Je speelt in beide spellen een SA-contract. Dus begin je in beide spellen met het tellen van je vaste slagen. 

In spel a én b tel je er negen (A, A, A en zes klaverenslagen).

Door je aangeboren voorzichtigheid en het besef dat ene Stravers deze twee spellen componeerde, neemt je argwaan alleen maar toe. Wáár schuilen de valkuilen, instinkers en adders? Spreek in ieder geval met jezelf af dat je diezelfde mate van achterdocht ook aan de gewone bridgetafel in de strijd blijft gooien. 

Spel a

Probeer na te gaan wat er zou kunnen misgaan als je je negen slagen afdraait. Vooral bij een wolkeloze hemel houd je rekening met extreme verdelingen, zoals alle ontbrekende klaveren op één hand …
Spel b

Als je de adder in spel a ziet, en weet hoe je die kunt elimineren, zul je de adder in spel b zonder enig risico met je blote handen kunnen vangen.
Vind je spel a nog te pittig? Kijk dan eerst op de volgende pagina naar mijn speelplan van spel a, voordat je met spel b op slangenjacht gaat.

Spel 3 a en b  In de opruiming
	a





b
 3 2





 3 2

 4 3 2




 4 3 2

 A 2





 A 2

 A H V 5 3 2



 A H V 5 3 2

 [image: image11.jpg]







 [image: image12.jpg]



 A 7 6 5 4




 A V 5 4

 A 7 6 5




 A V 6 5
 -





 4

 10 9 8 6




 10 9 8 6

Tegen jouw 3SA-contract komt west in spel a én b uit met H.

Hoe probeer je deze twee 3SA-contracten te maken?


Spel a

Het probleem zit in de klaverenkleur: die ‘blokkeert’ als oost of west B74 heeft. B valt dan pas in de derde slag. Dan moet je achter elkaar AHV spelen, met het grote nadeel dat zuid de vierde klaverenslag wint en dummy’s vijfde en zesde klaveren onbereikbaar zijn.

Dat probleem heb je niet als B al valt in de eerste of tweede klaverenslag. Dan speel je de derde klaverenslag 2 naar zuids 10 en laat je daarna V en de lage klaveren van dummy hollen. 

De oplossing is irritant eenvoudig als je die nog niet zag: ruim op A een zuidelijke klaveren op!

Spel b

Als je oplossing van spel b nog niet vond, probeer het dan nog even met de oplossing van spel a naar spel b (het opruimen van een klaverenkaart onder A), voordat je verder leest.

Met het opruimen van een zuidelijke klaveren win je altijd zes klaverenslagen. Dat kan in spel a al in de eerste slag omdat zuid geen ruiten heeft. Je moet A dus pas maken … als de ruiten van zuid op zijn. En dat lukt als je de eerste slag gunt aan wests H! Speelt west daarna harten of schoppen, dan maak je zelfs een overslag! En als west ruiten doorspeelt, dán flik je hetzelfde kunstje als in spel a. Wég met die vierde klaveren.
We gooien er nog één spel met dit thema tegenaan om het er helemaal in te hameren.

Spel c
 3 2

 3 2

 A 3 2

 A H V 5 3 2
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 A H 4

 A V 6 5

 5 4

 10 9 8 6

Jij speelt – uiteraard – 3SA.

West komt uit met H. Jij duikt!

De tweede slag speelt west … V.

Hoe help je dit blokkade-addertje om zeep?

Ik geef géén overpeinzing. Je weet immers al dat je van een zuidelijk klavertje af moet, én dat alleen A als vuilnisvat kan fungeren …  
Spel c  de opruimtruc

	 3 2

 3 2

 A 3 2

 A H V 5 3 2
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 A H 4

 A V 6 5

 5 4

 10 9 8 6

Jij speelt – uiteraard – 3SA.

West komt uit met H. Jij duikt!

De tweede slag speelt west … V.

Hoe help je dit blokkade-addertje om zeep?


Terecht dook je A. Want die heeft een veel belangrijkere taak dan H inpakken. Het opruimen van een zuidelijke klaver levert twee extra (klaveren)slagen op. 

V kun je wel ‘adopteren’. Als je dan een ruitenslag weggeeft, gewoon 5 naar dummy’s 3, ligt de weg naar de vuilnisbak weer helemaal open!

En als we A verhuizen naar zuid?

 3 2

 3 2

 4 3 2

 A H V 6 3 2
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 A H 4

 A V 6 5

 A 4

 10 9 8 5

3SA, west valt aan met H …

En als we A verhuizen naar zuid?

	 3 2

 3 2

 4 3 2

 A H V 6 3 2
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 A H 4

 A V 6 5

 A 4

 10 9 8 5

3SA, west valt aan met H …


Dan valt jou onmiddellijk op dat ik ook twee klavertjes verwisselde. 

Als je de eerste drie klaverenslagen zuinig bent op 5, kun je de vierde klaverenslag daarmee oversteken naar 6.

Spel 4

 V B 2
 5 4 3 2
 A 3 2

 4 3 2
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 H 3
 A H V B 10 9 8 7 6
 -

 A V
Je speelt een subliem uitgeboden 6-contract.
West opent de slemdans met de uitkomst van H.

Hoe probeer je je slem te maken? 

Spel 4  Overpeinzing

	 V B 2

 5 4 3 2

 A 3 2

 4 3 2
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 H 3

 A H V B 10 9 8 7 6

 -

 A V

Je speelt een subliem uitgeboden 6-contract.

West opent de slemdans met de uitkomst van H.

Hoe probeer je je slem te maken? 


Je telt een vrijwel zekere verliesslag in schoppen, en een dreigende verliezer in klaveren. 
De kernvraag luidt natuurlijk: welke zuidelijke kaart zet je al meteen in deze eerste slag op Marktplaats?

Spel 4  Opheffingsopruiming

	 V B 2

 5 4 3 2

 A 3 2

 4 3 2
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 H 3

 A H V B 10 9 8 7 6

 -

 A V

Je speelt een subliem uitgeboden 6-contract.

West opent de slemdans met de uitkomst van H.

Hoe probeer je je slem te maken?


Ook al heb je nog zo’n zwak voor het vrouwelijk geslacht, je hebt geen keus: V moet er echt aan geloven. Dan kun je alleen een slag verliezen aan A. 

Stel dat je 3 of H opruimt, dan gaat het waarschijnlijk mis.

Je bent dan aan slag in dummy. 

· Als je klaveren speelt naar V, heb je 50% kans op een geslaagde snit, maar evenveel op (onnodig) downgaan.
· Speel je schoppen, en oost wint die slag, dan heb je een (te) groot probleem als oost klaveren naspeelt. Maar ook een ruitenvervolg pakt rampzalig uit: je troeft in de hand en moet dan vanuit de hand AV spelen. Uiteraard doe je dat pas na het uitspelen van ál je troefkaarten; want het komt gelukkig ook weleens voor dat ook tegenspelers verkeerde kaarten opruimen …
Lezers Mailen
De oorsprong van Reverse 
	Op de bridgecursus vroeg een cursist mij waar de term Reverse vandaan komt. Ik wist het niet. Derhalve aan jou deze vraag of wellicht aan een van de andere kanjers.


Rob:

Of de duvel ermee speelt: net schoof ik een soortgelijke vraag door naar mijn vriend, Joseph Amiel, de auteur van het meest omvangrijke bridgeboek ter wereld.
Zet je alvast schrap voor zijn beslist mooie antwoord!
Joseph:

Wat een stress legt Rob weer op mij. 

Het spijt me, maar ik heb niets meer te melden dan dat “reverse” in de Engelstalige bridgeliteratuur gebruikt wordt al synoniem van de Franse term “enchères inversées”, oftewel “omgekeerde biedingen”.

Vind je dit antwoord te karig? Gelijk heb je. Als compensatie hieronder een paar woorden over een conventie die ... het tegenovergestelde van “onze” reverse-biedingen inhoudt, maar waar dezelfde terminologie aan de orde is:

	Om indruk te maken …
Het belangrijkste kenmerk van de zojuist besproken conventie is dat de openaar die twee biedbare kleuren van ongelijke lengte in zijn hand heeft eerst de kortste biedt. Daaraan moet deze conventie haar naam, “canapé”, te danken hebben. Maar op grond van welke redenering? Op internet is een tweeërlei uitleg te vinden.
De eerste verklaring neigt naar het erotische. De “canapé-bieding” wordt door Albarran beschreven als “la méthode des enchères inversées”, oftewel “het systeem van de omgekeerde biedingen”. Van het Franse “inverse” naar het Engelse “reverse” is maar een kleine stap als het om bridge gaat. En hoe groot is de stap van het Engelse “reverse” naar het Franse “renverser”, een begrip dat in haantjesland mede gebruikt wordt in de uitdrukking “renverser une femme sur le canapé”, vrij vertaald “een vrouw op de canapé omverduwen om haar liefdevol te bejegenen”?
Wie net als ik meent dat deze stap te groot is en er met de haren bij gesleept, kan van het sensuele naar het culinaire overstappen en in de canapé dit hartig belegde stuk geroosterd brood zien dat als amuse (de vierkaart) vóór het hoofdgerecht (de vijfkaart) geserveerd wordt.


 
Verboden bod?

	Mijn partner opent (met 16 punten) 1SA. 

Ik had: 

 8 6 5 3

 A 8 4 2

 6 5 4

 4 3

In mijn ogen een hopeloze kaart. Ik bied 2, partner 2 en ik pas.

Dit is niet iets wat wij normaal bieden dus werd er niet gealerteerd en er werd niets gevraagd. Wel keek mijn partner vreemd op toen ik paste.

De tegenpartij zei later, dat ik dit niet mocht bieden omdat ik voor 2 8-9 punten moest hebben.

Zij voelden zich op het verkeerde been gezet door het 2-bod met deze zwakke hand.
Mijn vraag: Moet ik 8-9 punten hebben? Ik zet ook partner op het verkeerde
been.

Weliswaar werd 2 gemaakt en wij betwijfelden of 1SA gemaakt zou zijn.



Rob:
Dit is geen misleidende actie, maar een poging om met de bestaande middelen in een kansrijker contract te komen. En dat mag wel degelijk. Je hebt alleen grote pech als partner geen hoge 4-kaart heeft, maar twee 3-kaarten, met een 5-kaart klaveren en een 2-kaart ruiten. Dan biedt hij immers 2 …

Is er een weg naar (groot) slem?

	Viertallen, 1e spel:

 5 3

 V 10 7 3 2

 8 6 5

 7 5 3
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 A 4

 A H 4

 A 9

 A H V B 6 2



(ik)

Noord 
Zuid



-

2

2

3SA



pas
Resultaat: 3SA+4

Ik weet dat je met een vijfkaart en twee honneurs die kleur moet bieden, maar ik weet ook dat je daar 8+ punten voor dient te hebben. Daarom bied ik 2.

Dat betekent tot het uitslaan elf spellen in m’n piepzak zitten.

Gelukkig blijkt bij het uitslaan dat de tegenpartij ook op 3SA is blijven steken.

Hoe hadden profi’s dit opgelost?


Rob:

Moeilijke vragen schuif ik met veel genoegen daar naar Bep & Anton, met de stille hoop dat ook zij het een pittig vraagstuk vinden (.
Bep & Anton

Dat is niet zo gemakkelijk.

Het ligt, denken we, aan de herbieding van zuid; voor 3SA ben je te sterk.

Beter is 3. Dan heb je geluk dat noord 3 biedt in jouw AHx. Heeft noord V, dan zie je 13 slagen, dus met 5SA vragen naar de tophonneurs in harten. 
Met 2 tophonneurs zegt noord 7. Met nul 6 (als je dat zo hebt afgesproken) en met 1 tophonneur 6.
Maar het verbaast ons niet dat de andere tafel ook in 3SA zat.
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